dilluns, 18 de maig del 2009

"Camino": balanç del productor

Interessant, sens dubte, el balanç que fa Jaume Roures, productor i promotor econòmic de la pel·lícula Camino. Ho trec d'una entrevista publicada a la revista TVManía, de dissabte passat:

"Camino és una aposta excepcional guardonada amb premis, però la gent no ha anat massivament a les sales de cine. També pel problema de les descàrregues a internet (hi va haver tres vegades més descàrregues de Camino per internet que públic a les sales). Jo sempre penso que si un film no funciona és culpa dels que el fem, perquè no hem connectat amb el públic. És clar que influeix la promoció, però les grans pel·lícules funcionen, és una regla matemàtica".

Tot queda clar: en aquesta pel·lícula s'hi han abocat tots els esforços que s'hi podien abocar amb l'ambició de fer una gran pel·lícula: diners, promoció, guió morbós, temàtica polèmica i controvèrsia. No ha sortit bé. L'única pregunta que queda per respondre és si quan Fesser parlava dels 200.000 espectadors de Camino incloïa els d'internet o no. En qualsevol cas, el nombre d'espectadors, amb internet o sense, és molt inferior al de les obres de teatre amb una mica d'èxit (per exemple, Garrick, del Tricicle, i no diguem Mamma mia, de Nina). I un teatre és un sol local que cal omplir cada dia i anar sumant...

Quan jo estava dins l'Opus, les subscripcions als fulls informatius sobre sant Josepmaria es deia que superaven a Espanya el milió d'exemplars. Una altra xifra que ha de fer pensar, per comparació amb la dels 200.000.

Fins aquí les dades. Ara que cadascú ho interpreti com vulgui. Jo ja he fet els comptes: Roures i Fesser s'han equivocat en fer una pel·lícula de dolents molt dolents. L'Opus Dei pot tenir defectes (els té, en sóc testimoni), però ja hi comença a haver una massa crítica en aquest país que coneix de primera mà gent de l'Opus i han tret les seves pròpies conclusions, i són molt lluny dels monstres pintats per Camino.

En resum: Camino ha sigut un fracàs. I me n'alegro. Continuem tenint pendent una pel·lícula sobre l'Opus Dei de veritat, que quan es faci, n'estic segura, interessarà a molta gent.
-----