dilluns, 22 de novembre del 2010

Benet XVI i els preservatius: bona idea

No se’m va acudir quan vaig parlar aquí del tema. Si no saps com fer-ho perquè, parlant de preservatius, t’agafin la idea completa del que vols dir i no sols el titular, el que pots fer és escriure-ho. En aquest cas, el que ha fet el Papa és dir-ho a un periodista de confiança que li estava fent un llibre, amb la seguretat que agafaria tot el que digués i només el que digués i que així apareixeria escrit amb totes les paraules.

El que va dir el papa Benet XVI al periodista alemany Peter Seewald i que es recull en el llibre que aviat es publicarà amb el títol Llum del món, és el que segueix, segons L’Osservatore Romano (la traducció és meva):
“Concentrar-se només en el preservatiu vol dir banalitzar la sexualitat, i aquesta banalització representa precisament el motiu pel qual moltes persones ja no veuen en la sexualitat l’expressió del seu amor, sinó només una espècie de droga que se subministren pel seu compte. Per aquest motiu, també la lluita contra la banalització de la sexualitat forma part del gran esforç perquè la sexualitat sigui valorada positivament i pugui aportar l’efecte positiu que és propi de la sexualitat humana, considerant l'ésser humà en la seva totalitat.

Pot haver-hi casos justificats singulars, per exemple quan un prostitut (sic) utilitza un preservatiu i aquest potser és el primer pas cap a una certa moralització, un primer acte de responsabilitat per desenvolupar novament la consciència sobre el fet que no tot està permès i que no es pot fer tot el que es vol. No obstant això, d'aquesta manera no es pot vèncer de veritat la infecció del VIH. Cal una humanització real de la sexualitat.”
El fet que el Papa ho hagi explicat així, amb aquests matisos, no ha impedit que els titulars de tot el món hagin dit el que ja vam anunciar que dirien (“El Papa accepta els preservatius en determinats casos”), però hi ha una diferència, que és que tothom que vulgui podrà comprovar el que ha dit exactament el Papa, perquè d’aquí a uns dies hi haurà milions de llibres amb les frases textuals de Benet XVI en tots els idiomes del món i la gent podrà comprovar que el que diu el Papa és exactament el que hem reproduït aquí dalt i no una altra cosa. D'altra banda, això és el que han dit els llibres de moral catòlica i per tant els capellans, en privat però des de temps immemorials, als i a les que es dediquen a fer cantonades: “Has de sortir d’aquest món. Però mentre no en surtis, almenys posa’t alguna cosa per no contagiar malalties lletges”.

El context de la cita és transparent: un context immoral, un context delinqüent. Llavors, si alguna parella “normal” vol aprofitar-se del que diu el papa per fer servir condons tan tranquil·la “i continuar sentint-se catòlics”, que sàpiguen que són ells mateixos qui es col·loquen en un context molt concret: el de la venda del sexe, el del sexe com a mercaderia, el d'una vida immoral. Si creuen que la seva vida sexual és això, un simple intercanvi promiscu de fluids (previ pagament), doncs endavant: el Papa diu que “almenys” es posin preservatiu, per no contagiar i com a primer pas per sortir d’aquella situació tan penosa.

El Papa no ha dit: ja es poden utilitzar preservatius. Ha dit que en determinades circumstàncies tan tristes com l'esmentada usar preservatiu pot ser justificable. Que és el mateix que dir: si ets lladre i no pots deixar de robar, almenys no robis tant, i sobretot no robis als pobres. I mentrestant busca feina digna.

Tot això, evidentment, és per als que vulguin fer cas del Papa o de la moral catòlica. Els que no vulguin fer-li cas ho tenen encara més fàcil: no li feu cas i punto pelota.
------